Pentti "mehtäpena" Pulkkinen Kannonpäästä katsottuna

Ärjämöisen ajan mukahuumoria

Ärjämöisen ajan mukahuumori !frown

 

Oikea huumori on viisautta. Näin väitti ainakin Juha Hurme, teatterimies, kirjailija ja ajattelija kun häntä haastateltiin kansakunnan nykytilasta. Hänellä oli varsin teräviä kannanottoja tästä ajasta, jonka hän ajattelijan valtuuksin oli nimittänyt ärjämöisen ajaksi. Hänen mukaansa nykyihmiset ovat paossa ajattelua. He ovat pahalla päällä kaikesta mitä varsinkin hallitus ja muut päätöksentekijät joutuvat tekemään..Ärjämöisen ajassa on tietysti ihan pakko, vaikuttaakseen normaalilta, vastustaa kaikkea ja ennen kaikkea ärjyä vastustuksensa ulos.

 

Onneksi eduskunnan kyselytunnit, joita tulee lähes viikoittain, tarjoaa jokaiselle mahdollisuuden oppia ärjämöintiä. Voi kotona opetella. Vetää keuhkot täyteen ilmaa ja sitten aloittaa vaikkapa näin, Te leikkaatte eläkeläisiltä, lapsiperheiltä, pieni- ja keskituloisilta, opiskelijoilta ja annatte ne rikkaille…….. Tärkeä on pitää naama peruslukemilla jopa vihaisena ja kaulajänteet kireinä. Voi katsoa mallia vaikkapa Paavo Arhinmäestä, tai jostain muusta ansioituneesta ärhämöisestä vahvistaakseen osaamistaan tällä kulttuurin alueella.

 

Juha Hurmeen mielestä pitäisi käyttää Ärjämöisen vihaisen ilmapiirin lievittämiseen huumoria, mutta  sen pitäisi olla nimenomaan viisasta huumoria, jota hänen mukaansa voi kyllä opetella. Huumori on kuitenkin  vaikea laji. Sen avulla kun pitäisi saada ihmiset hyvälle tuulelle parhaassa tapauksessa jopa nauramaan. Huono huumori taas saa ainakin minut entistä enemmän ärjämöitymään. Nyt ärjämöin television mielestäni ala-arvoisille viihdeohjelmille ja sketseille. Niissä ei mielestäni ole päätä eikä häntää. Ei tiedä pitäisikö niitä katsoessa itkeä vai nauraa. Sitä paitsi ne huononevat sitä mukaa mitä pidempään niitä esitetään. Näin kävi esimerkiksi Uutisvuodon. Alkuun siinä oli jotakin hauskaakin ja muistelen joskus minäkin hörähdelleeni sille. Mutta se kävi päivä päivältä yhä mauttomammaksi, alatyylisemmäksi ja kaksimielisemmäksi, ja ylitti minun ärjämöintikynnykseni totaalisesti. Nythän ohjema on onneksi tauolla, toivottavasti tauko kestää ainakin 20 vuotta.

Toinen vitsiohjelma, johon en päässyt sisälle alkuunkaan oli muka urheiluhuumoriohjelma  villikortti. Yritin katsoa sitä kaksi tai kolme jaksoa. En tiennyt mille ja mihin aikaan siinä piti nauraa. Ohjelman tekijöillä näytti kyllä olevan hauskaa. Tuon tuostakin he pyrskähtivät  räjähtävään nauruun. Ilmeisesti heillä oli jonkinlainen diili tai rotaatio millä tavoin nauruvuorot  aina kohdentuivat paneelin jäsenten kesken. Minä en valitettavasti nauruun  ratkennut kertaakaan. Aikoinaan kun Mertaranta teki vähän vastaavan tyylistä ohjelmaa, se on siinä, se oli sentään jotain tämän rinnalla.

 

Englantilaiset näyttävät osaavan tätä katajaista kansaa paremmin vitsi- ja huumoriohjelmien tekemisen. Liekö niin että siellä on opeteltu hyväntahtoista viisasta naurua? Tosin hekään eivät taida oikein uskoa sen toimivuuteen, koskapa esimerkiksi Pokka Pitää, on hommattu paikalle maksetut naurajat. Siitäkään en oikein tykkää, vaan ärjämöidyn.

 

Hyvää alkavaa ÄRJÄMÖINTIVUOTTA


wink

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.